به گزارش گاتریا، فرانک آنتونی ویلچک در 25 اردیبهشت ماه برابر با ۱۵ می ۱۹۵۱ در آمریکا متولد شد. این دانشمند فیزیکدان نظری و از برندگان جایزهٔ نوبل فیزیک است.
ویلچک از والدینی ایتالیایی و لهستانی متولد شد.تحصیلات دبیرستان خود را در کویینز از توابع نیویورک و در مدرسه” مارتین وان بورن”گذراند. او مدرک کارشناسی خود را در رشته ریاضی از دانشگاه شیکاگو در سال 1970 میلادی دریافت کرد،تحصیلات تکمیلی خود در کارشناسی ارشد ریاضیات را در دانشگاه پرینستون به پایان رساند و دکترای فیزیک را نیز از همین دانشگاه دریافت کرد.
او استاد فیزیک مرکز فیزیک نظری ام آی تی است و سابقه فعالیت در موسسه تحقیقات پیشرفته دانشگاه پرینستون و موسسه فیزیک نظری در دانشگاه کالیفرنیا، سانتا باربارا، را نیز دارد.
او در سال 2002 به افتخار دریافت “مدال لورنتس” نایل شد. این مدال هر جهار سال یک بار توسط فرهنگستان سلطنتی علوم و هنر های هلند به پرافتخار ترین دانشمند فیزیک نظری اعطا می شود. ویلچک در سال 2003 جایزه لیلینفذ که توسط جامعه فیزیک اعطا می شود را دریافت کرد. در همین سال او مدال یادبود دانشکده ریاضیات و فیزیک دانشگاه چارلز پراگ در جمهوری چک را به دست آورد. فرانک ویلچک تحصیلات دکترای خود را زیر نظر پروفسور دیوید گراس به پایان برد. ویلچک به همراه دیوید گراس و دیوید پولیتزر جایزهٔ نوبل فیزیک سال ۲۰۰۴ را از آن خود کرد. آنها این جایزه را برای کشف آزادی مجانبی در نیروی هستهای قوی دریافت کردند. او در سال 2004 میلادی، نیمی از جایزه نوبل فیزیک را با پروفسور گراس تقسیم کرد.
او در آن دوران موفق به کشف آزادی مجانبی شد به این معنی که هرآنچه کوارکها به یکدیگر نزدیک تر باشند، به همان اندازه نیروی هستهای قوی میان آنها کمتر خواهد شد. اگر کوارکها به یکدیگر بسیار نزدیک شوند نیروی هستهای میان آنها بسیار ضعیف خواهد شد، در این صورت میتوان گفت که آنها تقریباً مانند ذرات آزاد عمل میکنند. این تئوری که به صورت جداگانه از سوی دیوید پولیتزر نیز بدست آمده بود در پیشرفت کرومودینامیک کوانتومی بسیار مؤثر بود.
پروفسور ویلچک در تشریح و کشف اکسیون ها ، آنیون ها ، آزادی مجانبی و سایر جنبه های نظریه میدان های کوانتومی فعالیت های فراوانی انجام داده است. در حال حاضر ، او روی موضوعاتی از قبیل کاربرد های فیزیک ذرات در کیهان شناسی ، نظریه کوانتومی سیاه چاله های فضایی ، کاربرد تکنیک های نظریه میدان در فیزیک ماده و رفتار ماده ها تحقیق می کند.
همچنین ویلپک در کشف و توسعهٔ آکسیون، آنیون، آزادی مجانبی، فازهای ابررسانایی رنگی و دیگر بخشهای نظریهٔ میدانهای کوانتومی همکاری کردهاست. ویلچک در بحثهای گوناگون و البته غیرمعمولی از فیزیک، از فیزیک مادهٔ چگال تا اخترفیزیک و فیزیک ذرات کار کردهاست.
همسر فرانک ویلچک ،” بتسی دیوین ” روزنامه نگار و وبلاگ نویس آمریکایی است که به همراه او یک کتاب نیز منتشر کرده است.